Singurele noutăți importante din perioada 5-11 octombrie 2020 au fost că Google a distribuit prin intermediul lui Danny Sullivan, Public Liaison for Search o listă de informații valoroase despre modul în care sunt generate Predicțiile de Completare Automată în Căutarea Google.
Cum sunt listate predicțiile în Completarea Automată (eng: Autocomplete predictions)
În primul rând, predicțiile de completare automată sunt completate cu interogări similare pentru ceea ce caută utilizatorul online. Dacă utilizatorul a căutat „cea mai bună companie aeriană”, Google va sugera întrebări similare cu aceasta, cum ar fi:
- cea mai buna companie aeriana
- cea mai buna companie aeriana din europa
- cea mai buna companie aeriana 2019
- cea mai buna linie aeriana
- care este cea mai buna companie aeriana
- care este cea mai buna companie aeriana din lume
Cum sunt create predicțiile de Completare Automată?
În primul rând, Google spune că toate Predicțiile de Completare Automată se bazează pe căutări reale ale utilizatorilor, deci nu sunt fabricate de algoritmi sau AI. Este în interesul Google să fie relevant pentru utilizatorii săi, astfel încât împărtășirea a ceea ce caută alte persoane are un sens total, mai degrabă decât crearea sintetică de noi interogări.
De ce predicțiile de Completare Automată pot varia
După cum probabil probabil ai experimentat pe cont propriu, utilizarea unui browser într-o altă limbă sau dintr-o altă locație arată predicții de completare automată diferite.
Să vedem un exemplu pentru aceeași interogare în browserul Safari, folosind un IP românesc și un IP american, căutând „bmw price”:
Rezultatele căutării din România – Sugestii de Completare Automată
Rezultatele căutării din SUA – Sugestii de Completare Automată:
După cum poți vedea mai sus, rezultatele sunt destul de diferite, arătând că Google încearcă să aproximeze ceea ce are nevoie utilizatorul. Teritoriul închis pentru românii care caută în engleză „bmw price” este Marea Britanie, ceea ce are sens din punct de vedere geografic, această țară fiind mai aproape de România decat SUA.
Prezicerea porțiunilor unei căutări
Uneori, Google are suficiente interogări pentru a efectua predicții din mers, sugerând articole de completare automată pentru ultima parte a șirului de căutare.
Cel mai ușor de testat este să căuți ceva foarte specific, cum ar fi „ce actor joacă în” și Google îți va sugera:
- in sacrificiul
- inseamna
- in serialul vlad
- in champions league
- in serialul sacrificiu
- in romania la euro 2020
- in seara asta
- in cupele europene
- in viata plantelor
- in povestirea de fata
Predicții “rich” de Completare Automată
Din ce în ce mai mult, pe măsură ce Google va aduna imagini recomandate pentru fiecare adresă URL sau subiect, aceste rezultate ne vor atrage privirile și interogările respective vor ieși în evidență.
Uite în imaginea de mai jos cum arată Predicțiile Completării Automate în varianta “rich”.
Politica de predicții autocompletate. Cum raportezi predicțiile neadecvate
După cum ai văzut în imaginile de mai sus, sub lista de predicții este un link care spune „Raportați predicții neadecvate”.
Toate aceste reguli au fost listate de Google în „Politicile de completare automată” și includ următoarele categorii de raportări:
- Predicții violente sau sângeroase
- Previziuni sexuale explicite, vulgare sau profane
- Predicții urâte împotriva grupurilor
- Termeni sensibili și disprețuitori asociați cu persoane numite
- Previziuni periculoase
Citește mai multe la adresa blog.google.